Hantera ångest

Ångest kan se lite olika ut. Som ett allmäntillstånd av oro, panikångestattack, ångestpåslag och så vidare.

Det som brukar vara en gemensam nämnare är hjärtklappning och att man har svårt att andas ordentligt djupt. Beroende på hur starkt din ångest yttrar sig finns en rad andra symptom som följer. Exempelvis, yrsel, illamående, känsla av att man ska dö, tryck över bröstet, ont i magen, diarré, tryck i huvudet, dimmig syn, svimnings känsla, koordinationssvårigheter med mera. De fysiska symptomen yttrar sig som värst för att man inte andas ordentligt och kroppen får helt enkelt syrebrist. Ångest är också kopplat till stress. Många upplever ångest när de är stressade, det triggar igång ångestkänslor eftersom vi är dåliga på att andas ordentligt när vi stressar.

Många som får ångest till och från, vet inte att det är just ångest som de upplever. Psyket och kroppen är bra på att försöka maskera ångest. Kroppen kan till exempel utveckla olika ticks eller tvångsbeteenden. Eller så självmedicinerar vi med bland annat alkohol, droger och mat. Just därför kan det vara svårt att identifiera att det är just ångest man lider av. Ångest är ofta länkat med något annat tillstånd som utmattningssyndrom, vissa psykiska tillstånd och depression.

Så vad kan man göra för att hantera ångest? Självmedicinering är inte bra strategier eftersom det ofta ger tillfällig lindring som sen istället kan öka ångestpåslaget i efterhand. Sedan kan man lätt utveckla något annat tillstånd eller beroende som är skadligt.

Eftersom jag själv har lidit av ångest har jag provat mig fram med hjälp av olika andliga övningar, medveten närvaro, meditation, träning, yoga och andningsövningar.


Nedan beskriver jag vad som funkat bäst för mig, men kom ihåg övning ger färdighet!

  • Andningsövning: andas in medans du räknar till fem och pausa i 1 sekund andas ut medans du räknar till fem. Fortsätt att att andas på det här sättet minst fem gånger. Om du vill kan du bygga på andetagen genom att räkna till sex medans du andas in och ut, sedan till sju och så vidare. Men stanna vid 8 sekunder. Denna övning passar bäst under ett ångestpåslag/ panikångestattack eftersom det får igång andningen.
  • Medveten närvaro: under ett ångestpåslag känn efter i tanken vart i kroppen du känner att ångesten sitter och uppmärksamma känslan. Byt sedan fokus till en annan kroppsdel som till exempel öronsnibbarna känn efter i tanken hur det känns där. Växla sedan till att i tanken uppmärksamma området där ångesten sitter och sen tillbaka till öronsnibbarna. gör detta ett par gånger tills du känner att ångestkänslan klingat av.
  • Meditation: gå ut till skogen och sätt dig på en stubbe eller en sten. Blunda och lyssna på alla ljud du hör i naturen. Försök andas in djupt genom näsan och ut genom munnen. sitt såhär i minst 5 minuter. Passar när du har ett mindre ångestpåslag.
  • Yoga: gör några lugna yogaposer. Helst ute i naturen, annars hemma till lugn musik och lugnande rökelser. Yogapositioner som funkar bäst: Barnet, trädet, duvan, skräddare, malasana, berget, fisken, happy baby och liggande vridning. Glöm inte att andas! Lämpar sig bäst under mindre ångest påslag.
  • Meditation: gör en guidad meditation från youtube, jag gillar allt från Pura Rasa och Jason Stephenson. Funkar inte speciellt bra när man har ett ångestpåslag men är bra för att förebygga ångest innan ett ångestpåslag hinner utvecklas.
  • Träning: lyssna på din kropp! Vissa dagar passar det inte att hårdträna. Har du ångestpåslag skippa träningen. Träna bara de dagar du känner mindre oro i kroppen eller ingen alls. Djup andning under träningen är viktig så du inte utvecklar ett ångest påslag och träna helst inte mer än 30-40 minuter åt gången. Träning är bra för att långsiktigt bygga upp resistens mot ångest så länge man inte triggar den genom att glömma andningen eller köra för hårt när man har ångestpåslag.

Hoppas den här listan kan hjälpa er så som det hjälpt mig!