Hög press på arbetet

Har du hög arbetsbelastning eller stor press från arbetsgivare att prestera? Utmattningssyndrom orsakas ofta av arbetsrelaterad stress eller en kombination av arbetspress och andra stressiga situationer i vardagen.

Det var inte längesen det var vanligt förekommande att jobbannonser sökte specifikt en ”stresstålig” medarbetare. Nu har vi äntligen insett att det inte existerar. Människor är inte stresståliga eftersom det inte ligger i vår natur. Vi är programmerade att hantera tillfällig stress. Exempelvis för att springa ifrån faror. Vi utsöndrar adrenalin och kortisol tillfälligt för att orka och få en snabb respons att ta oss ifrån faran. Långvarig stress innebär ett konstant utsöndrande av kortisol vilket inte är naturligt för oss och är negativt för hälsan.

Trotts denna kunskap är det väldigt vanligt med för hög arbetsbelastning och stor press på arbetsplatser. Vi blir allt sjukare trotts att vi idag har kunskapen om konsekvenserna om långvarig stress.

Vägen tillbaka är lång och man blir mer stresskänslig på köpet. Även om man är sjukskriven från sitt arbete är utmattning inget som går att ”vila bort”. Man måste aktivt arbeta med sig själv för att hantera de fysiska och psykiska symptomen.

Ibland kan det vara så att man inte kan gå tillbaka till samma tjänst då pressen är för stor eller så behöver man tid att komma tillbaka till samma tjänst men lära sig arbeta mer effektivt och det behöver vara bättre kommunikation mellan kollegor och arbetsgivare.

Många arbetsrelaterade frågor kan dyka upp. Ska man stanna kvar på sitt jobb, söka ny tjänst eller byta karriär helt? Detta kan vara svårt att avgöra. Stöd i rehabiliteringen för att bli frisk och frågor kring vad man behöver för att komma tillbaka dyker också upp. Det är dessa frågor jag kan hjälpa att vägleda med samt erbjuda olika sätt att tackla den konstant läckande energin som man upplever som utmattad.

Jag vägleder först genom tarot och orakelkort där du får svar på frågor du har kring ditt arbete och det du behöver för att må bättre. Utifrån svaren kan jag avgöra om jag ska fokusera på balansering eller grundning.

Läs gärna mer om dessa tre genom att klicka på knappvalen.